Dictionar de termeni utilizati in supravegherea video

DICTIONAR DE TERMENI UTILIZATI IN SUPRAVEGHEREA VIDEO

   Adancimea campului se refera la obiectivele camerelor de supraveghere si defineste zona din fata si din spatele focarului lentilei, in care imaginea ramane focalizata. Adancimea campului unei camere de luat vederi este data de deschiderea lentilei si intensitatea luminii.

 Apertura este, practic, deschiderea lentilei. Influenteaza direct cantitatea de lumina ce ajunge la senzorul de imagine (CCD, CMOS). Cu cat apertura este mai mare, cantitatea de lumina ce patrunde prin obiectiv in camera va fi mai mare, ceea ce duce la o claritate mai buna a imaginii. Marimea aperturii (deschiderea lentilei) este controlata de iris.

  Autofocus reprezinta un sistem care permite camerelor de supraveghere sa focalizeze automat pe subiectii aflati in zona de supraveghere a camerei in functie de punctele de focalizare predefinite.

   Adresa IP ( Internet Protocol ). Adresa de internet protocol este unica si se atribuie oricarui echipament conectat la internet. Este formata din 4 grupe de cate maximum 3 numere despartite prin puncte (de exemplu: 765.342.2.98). Adresa IP se atribuie de furnizorul de servicii de internet si poate fi de doua feluri:
– statica: nu se modifica niciodata.
– dinamica: se schimba de fiecare data cand echipamentul respectiv se conecteaza la net.

   Anti-CR ( Anti-Color Rolling ) este o funcţie împotriva fluctuaţiilor coloristice; când camera este utilizată în interioare iluminate de lămpi flourescente, ce fluctuează, culorile de pe imagine par a „pluti”, nuanţele acestora schimbându-se deoarece nu există o sincronizare între viteza obturatorului şi frecvenţa la care lucrează balastul electronic al corpului de iluminat, având în vedere alimentarea camerei de la o sursă de curent DC.

   Amplificatorul de linie este un dispozitiv care se foloseste atunci cand semnalul video trebuie transmis pe distante lungi. Intensitatea semnalului scade direct proportional cu lungimea cablului, iar rolul unui amplificator de linie este acela de a amplifica si mentine constant semnalul video.

   AHD ( Analog High Definition ) sisteme de supraveghere video in format analogic cu rezolutie HD.

   AGC ( Auto Gain Control) intr-o traducere aproximativa: controlul automat al castigului. AGC-ul mentine constanta intensitatea semnalului de iesire al camerei de supraveghere video. La lumina scazuta, cand intensitatea semnalului de iesire scade, acesta il amplifica electronic. Procesul se inverseaza in eventualitatea unei iluminari puternice.

   ALC ( Automatic Level Control) sau controlul automat al nivelului luminii pe zone restranse, diferite de iluminarea generala a cadrului. Se utilizeaza atunci cand exista detalii neclare in cadru si este o functie indicata cand se folosesc lentile cu autoiris. Automatic Level Control se seteaza in doua moduri:
– pentru detalii clare in zonele mai luminate decat iluminarea generala a cadrului.
– pentru detalii clare in zonele slab luminate din cadru.

   AES (Automatic Electronic Shutter) un obturator este un dispozitiv care permite luminii să treaca pe o perioada determinata a unui senzor electronic sensibil la lumina , in scopul de a captura o imagine permanenta a unei scene. Softul va regla automat viteza obturatorului astfel ca o viteza mai mare inseamna imagini intunecate iar scaderea vitezei permite sa intre mai multa lumina si va capta o imagine mai luminoasa.

   ALR ( Auto Light Range) se refera la limitele de variatie a luminii. Acestea sunt limitele de iluminare in care camera poate functiona.

   AVC ( Advance Video Coding ) sau H.264 este un tip de compresie a imaginii, un fel de „presa”, imaginati-va presa pentru balotii de paie.

  ABC ( Automatic Brightness Control) este controlul automat al luminozitatii in functie de lumina ambientala.

   AWB (Automatic White Balance). Prin aceasta setare camera video analizeaza in permanenta albul din cadru ca un etalon dupa care regleaza restul culorilor. Camerele de supraveghere video dotate cu AWB (balansul automat al albului) au culori mai reale.
BNC (Bayonet Neill–Concelman) este un conector rapid folosit pentru transmiterea semnalului video prin cablul coaxial. In CCTV cele mai uzuale standarde sunt RG59 cu impedanta de 75 ohm si RG60 cu impedanta de 50 ohm.

   BLC (Back Light Compensation – compensarea luminii din spatele subiectului). La camerele video care nu dispun de aceasta setare, atunci cand in spatele subiectului filmat se afla o sursa puternica de lumina, acesta apare intunecat. Cu ajutorul BLC putem regla ca etalonul de lumina sa fie “citit” de pe subiect, nu din lumina din spate si astfel subiectul devine clar.

   Balun-ul este un dispozitiv care se foloseste atunci cand difera impedanta dintre iesire, transmisie si / sau intrare. Impedanta recomandata pentru sistemele de supraveghere video este de 75 Ohmi

  Cablul coaxial este un cablu electric folosit in sistemele de supraveghere video pentru a transmite semnalul de la camerele video la unitatea de inregistrare (DVR). si se compune dintr-un fir conductor inconjurat de un material izolator, inconjurat de un alt imvelis conductor la randul sau , acoperit de un ultim strat izolator

   Cablu UTP (Unshielded Twisted Pair) este cea mai des intalnita varianta de cablu din retelele de date. In supraveghere se foloseste acest tip de cablu datorita faptului ca este format din 4 perechi de fire permitand transmiterea de date si alimentare printr-un singur cablu, mai ales pentru PoE.

   CCD (Charge Coupled Device) este un senzor de imagine electronic si este cunoscut si ca “cipul video al camerei de supraveghere”. Este vorba despre un circuit integrat ce transforma imaginea optica data de obiectiv in curent electric, care apoi este prelucrat si transformat in semnal video. Este acceptat ca cel mai performant senzor de imagine la ora actuala.

   CMOS (Complementary Metal Oxid Semiconductor) este un senzor de imagine mai ieftin si mai putin performant decat senzorul de imagine CCD.

   CCTV (Closed Circuit TeleVision) este o abreviere care, in traducere, inseamna televiziune cu circuit inchis (in romaneste ar fi TVCI). Cu alte cuvinte, imaginile surprinse de camerele video de supraveghere sunt transmise intr-un circuit inchis, la care au acces doar anumite persoane.

   Carcasa de protectie ofera protectie suplimentara pentru camerele de supraveghere video si protejeaza impotriva intemperiilor. Cele mai intalnite carcase sunt din aluminiu sau plastic si pot fi simple sau dotate cu ventilator care ajuta la racirea camerei pe timpul verii, sau cu incalzire, fapt ce ajuta la o buna functionare iarna.

   Camera fisheye este o camera de supraveghere video a carei lentila atinge unghiuri de vizualizare extrem de largi, imaginea oferita fiind de 180° sau 360°. Aceste camere video sunt IP, fabricate la rezolutii megapixel , cu diferite optiuni de pan, tilt si zoom, fiind disponibile modele atat pentru interior cat si pentru exterior.

   Camera antivandal este o camera video de supraveghere dotata cu o carcasa foarte rezistenta, pentru a preveni deteriorarea sa atunci cand este supusa unor tratamente necorespunzatoare sau abuzuri. Aceste camere video au un grad ridicat de protectie ( IK 10 ), sunt dificil de deschis si reglat, asigurand protectia impotriva diferitelor acte de vandalism

   Camerele IP (camere Internet Protocol) sunt camere de supraveghere video ce transmit imaginile in format digital pe internet. In termeni simplisti, putem descrie o camera IP ca fiind o camera video analogica ce are incorporat un server de retea care digitalizeaza semnalul si il transmite pe internet. Este nevoie doar de conexiune la internet, o adresa IP si o parola, iar sistemul de supraveghere video IP poate fi accesat de oriunde.

   Clasa de protectie IP este un termen care defineste rezistenta la intemperii a camerelor de supraveghere video. Initialele IP arata gradul de protectie, acestea fiind urmate de doua cifre si, uneori, de cateva litere, de exemplu IP68B. Prima cifra reprezinta protectia impotriva prafului si se noteaza de la 0 la 6, unde 0 este minimul, iar 6 gradul maxim de protectie. A doua cifra arata impermeabilitatea, scara fiind de la 0 la 8 (0 minim – 8 maxim, submersibila). Prima litera (dupa cele doua cifre) semnifica:
                A protectie impotriva acces cu palma
                B protectie impotriva acces cu degetul
                C protectie impotriva acces cu unelte
                D protectie impotriva acces cu un cablu

   Compresia se aplica doar la imaginile video digitale si se refera la procedeul de comprimare a acestora pentru a ocupa cat mai putin spatiu pe hard disk.

   DDDirect Drive. Lentile ce regleaza autoirisul cu un semnal DC dat de electronica camerei.

 DVR ( Digital Video Recorder). Este un dispozitiv digital care inregistreaza si reda imaginile captate de camerele de luat vederi ale sistemului de supraveghere video. Pe langa functiile de inregistrare-redare, acesta are si rolul de a transforma semnalul analogic al camerelor de filmat in semnal digital. Acestea pot fi cu 4 pana la 32 de canale, fiecare canal putand fi folosit de o singura camera video. DVR-urile sunt de 2 feluri:

   DVR stand alone – nu are nevoie de alte dispozitive pentru a functiona.
   DVR PC based –se conecteaza la un computer (calculator sau laptop), care a primit in prealabil o placa de captura video. Aceasta placa de captura transforma semnalul analogic in semnal video digital si tot prin intermediul ei se face inregistrarea imaginilor pe hard disk-ul calculatorului.

   DIAFRAGMA este un mecanism prin care se controleaza debitul de lumina care ajunge la senzor. Valorile uzuale sunt: F1, F1.4, F1.6, F2, F2.8, F4, F4.6, F8, F11, F16. Cu cat valoarea este mai mica, cu atat va ajunge mai multa lumina la senzor

   DNR ( Digital Noise Reduction ) circuit şi/sau algoritm care ajută la reducerea „zgomotului”, oferind astfel un raport semnal/zgomot îmbunătăţit. Sistemul 3D DNR compară cadre subsecvente în încercarea de a depista orice anomalie. În cazul în care, ca urmare a acestei analize, se constată o diferenţă între 2 cadre consecutive cauzate de apariţia unei interferenţe, softul înlătură granulaţiile, înlocuindu-le cu valori medii calculate între cele 2 cadre alăturate.

   Distribuitorul (splitter) este un dispozitiv cu o mufa de intrare si mai multe pentru iesirea semnalului. Rolul sau este acela de a imparti semnalul video la mai multi utilizatori. Folosirea unui distributor reduce intensitatea semnalului, astfel ca de multe ori este nevoie de amplificare.

   D-WDR ( Digital Wide Dynamic Range) tehnologia D-WDR permite camerei de supraveghere sa filtreze lumina venita din spatele unui obiect, si astfel sa permita vizualizarea de detalii sporite asupra obiectului. DWDR este practic o tehnologie implementata la nivel de procesor de semnal digital al camerei (DSP). Ea consta in captarea a doua imagini (una supraexpusa si una subexpusa) si combinarea lor, printr-un procedeu asemnator mediei aritmetice.

   Distanta focala ( f ) este distanta dintre centrul unei lentile si focarul sau. Daca obiectivul in cauza este compus din mai multe lentile, atunci ne referim la distanta dintre ultima lentila si focarul obiectivului. Senzorul de imagine al camerei video este amplasat in focarul obiectivului. Distanta focala este invers proportionala cu unghiul vizual si direct proportionala cu zoom-ul: cu cat distanta focala este mai mica, cu atat unghiul este mai mare iar zoom-ul mai mic.

   Detectia miscarii la video recordele digitale. Este o caracteristica pe care o au majoritatea DVR-urilor actuale. Filmarea se realizeaza in cadre (frame-uri) care sunt analizate si imaginile sunt stocate doar in cazul in care se observa o diferenta intre doua cadre. Evident, acest lucru se intampla doar daca utilizatorul doreste inregistrare la detectia miscarii si nu inregistrare continua. Este o functie care ajuta la economisirea spatiului pe hard disk. De asemenea, se poate seta ca o anumita diferenta intre frame-ul anterior si cel prezent sa declanseze alarma – se analizeaza doar o anumita zona din cadru sau se seteaza marimea obiectelor a caror miscare sa fie tolerata de sistem.

   Decibel reprezinta o scara logaritmica, care de defineste puterea sau intensitatea. In cazul echipamentelor CCTV se refera la intensitatea semnalului electric.

   Dual stream este o functie a camerelor video de supraveghere, care se refera la faptul ca acest tip de camere video au doua iesiri de fluxuri simultane cu diferite codec-uri, cum ar fi: JPEG, MPEG-4, H.264, H.265. Aceasta functie este utila pentru inregistrari video de inalta calitate si in acelasi timp pentru transmiterea imaginilor printr-o retea cu latima de banda limitata. De asemenea o iesire poate fi utilizata pentru stocarea pe hard disk a informatiei si cealalta iesire poate fi utilizata pentru transmisia in retea.

   Iris este diafragma mecanica ce poate fi variata manual sau automat pentru a controla apertura (deschiderea lentilei). Este format din sectoare circulare partial suprapuse, cu diametru variabil pentru a regla fasciculul de lumina ce patrunde prin obiectiv.

   Autoiris-ul este un dispozitiv (o diafragma) care, la nevoie, obtureaza partial lentila si controleaza, astfel, cantitatea de lumina care ajunge la senzorul de imagine. Este pus in functiune de un motoras comandat de circuitul electronic al autoirisului si este mai performant decat irisul electronic.

   Irisul Electronic nu are componente fizice ca in cazul irisului mecanic, iar cantitatea de lumina ce trece prin lentila este controlata electronic.

   ELC (Electronic Light Control sau electronic shutter) este o functie foarte utila atunci cand camerele de supraveghere sunt montate in interior si inlatura, practic, nevoia de autoiris. ELC-ul compenseaza automat variatiile de lumina.

   EE/AI (Electronic Exposure/Auto Iris) adaptează timpul de expunere la intensitatea luminii. În modul AI, timpul de expunere este constant (1/60 sau 1/50 s), cantitatea de lumină ce ajunge la senzor este reglată de obiectivele cu funcţie auto-iris (Auto Iris).

   EXview HAD CCD este un senzor de imagine foarte performant, marca inregistrata Sony. Acesta se intalneste la camerele tip day/night si imbunatateste calitatea imaginii in conditii de iluminare redusa.

   Focalizarea defineste procedeul prin care toate razele unui fascicul trec printr-un singur punct.

   Focarul este punctul de concentrare a razelor unui fascicul. Sau altfel spus punctul in care se intalnesc razele convergente reflectate sau refractate de un sistem optic (lentil) pe care au cazut raze paralele.

   FPS ( Frames Per Second ) inseamna cate cadre (poze) sunt facute pe secunda. Un FPS mare inseamna un video mai cursiv insa si mai mult spatiu ocupat pentru stocare. Daca numarul de frame-uri transmise intr-o secunda este prea mic, imaginea se vede
sacadat.

   Filtru IR reprezinta un filtru de culoare care blocheaza lumina infrarosie, obtinandu-se astfel culori cat mai naturale fara a fi denaturate. Acest filtru se activeaza si dezactiveaza automat fiind controlat de un mecanism cu senzor.

   Firmware reprezinta o serie de specificatii software, memorate intr-o memorie nevolatila, si gestioneaza dispozitivele hardware ale echipamentului, fiind un program fara de care functionarea echipamentului nu ar fi posibila.
   HD ( High Definition ) este un sistem digital de difuzare a imaginilor de televizate, care foloseste o rezolutie imbunatatita semnificativ fata de formatele folosite in sistemele traditionale, analogice. În general există 2 mari categorii de standarde pentru rezoluția înaltă:
       • HD-ready, cu 720 x 1.280 pixeli în forma 720p (progressive) (= 720 linii progresive)
      • Full HD, cu 1.080 x 1.920 pixeli, fie în forma 1.080i (interlaced), fie în forma 1080p (progressive) (= 1.080 linii, fie întrețesute, fie progresive).
Aici cei 720 (respectiv 1.080) pixeli ai semnalului se referă la înălțimea unui ecran de TV, măsurată în pixeli, număr care este identic cu numărul de linii orizontale de pe ecran. Lățimea ecranului (sau lungimea liniilor orizontale), anume cei 1.280 respectiv 1.920 px, rezultă din raportul laturilor sale de 16:9.
    Hue se refera la intensitatea culorilor de baza: rosu, albastru si verde.
   HEVC ( High Efficiency Video Coding ) sau H.265 este un nou tip de „presa”, care inlocuieste vechiul tip de compresie H.264 sau AVC, si ne permite sa stocam pe acelasi mediu cu 50% mai multe date.

   HLC (High Light Compensation) protejează imaginea împotriva supraexpunerii cauzate de obiecte srălucitoare, de exemplu: farurile automobilelor.

   Intrari alarma. Unele camere de supraveghere video si/sau servere video sunt dotate cu asa numtele intrari de alarma, adica orificii speciale la care legam detectori (senzori) de alarma (detectori de miscare, contacti megnetici etc.) sau conetcam “ieririle de alarma” de la panouri de alarma sau control acces. Astfel, camerele de supraveghere filmeaza doar in momentul in care este detectat un potential pericol (miscare).

   Iesire de looping – Iesirea unui dispozitiv ce permite conectarea in paralel a mai multor alte dispozitive care primesc fiecare separat acelasi semnal.

   IR (InfraRosu). Radiatia electromagnetica are lungimi de unda diferite. Sub 400nm avem radiatii ultraviolete, intre 400nm si 700nm avem spectrul vizibil iar peste 700nm avem infrarosii. Radiatia infrarosu este invizibila pentru ochiul uman, dar vizibila pentru senzorii de imagine. Astfel, radierea cu IR a subiectului ofera camerelor de supraveghere video posibilitatea de a inregistra imagini chiar si in intuneric, datorita faptului ca senzorul de imagine este sensibil atat la spectrul vizibil ochiului uman, cat si la spectrul infrarosu. Puterea radiatiilor infrarosii se masoara in unitatea de masura radiometrica numita watts.
Atentie: IR-ul nu are nimic in comun cu lux-ul, unitatea de masura a luminii. Este o greseala frecventa, dar unanim acceptata, exprimarea “camera video cu iluminare IR de 0,001lux”. De fapt, IR-ul se masoara in wats (wati), nu in luxi. Aceasta exprimare vrea sa spuna, practic, ca IR-ul de pe acea camera video este echivalent cu iluminarea de 0,001 Luxi.
Iris diafragma mecanica ce poate fi variata manual sau automat pt. a controla apertura (deschiderea-diametrul lentilei). Alcatuit din sectoare circulare partial suprapuse, cu diametru variabil pt. a regla fasciculul de lumina ce patrunde prin obiectiv. Exista si iris electronic unde efectul final al unui iris mecanic (cantitatea de lumina ce patrunde spre senzorul de imagine), este obtinut electronic printr-un control al sensibilitatii.

   IK 10 este un coeficient ce atesta cel mai inalt grad de rezistenta la impact al unei camere video de supraveghere, aceste camere video purtand denumirea de camere video antivandal.

   Lentila varifocala permite modificarea distantei focale si, totodata, a unghiului vizual si zoom-ului.

   Lentila cu zoom este acel tip de lentila prin intermediul careia se poate modifica distanta focala manual sau automat la comanda operatorului unitatii de control. Practic, apropie sau departeaza subiectul filmat, modificand in acelasi timp unghiul vizual, care scade sau creste.

   Lentila cu iris manual deschiderea irisului se regleaza manual. Se foloseste la camere video montate in locuri cu iluminare constanta.

   Lentila autoiris compenseaza variatiile mari ale intensitatii luminii (de la soare la umbra). Irisul mecanic (cu un motoras) este comandat automat de circuitul electronic al auto irisului si deschide sau inchide irisul in functie de lumina. Irisul electronic care utilizeaza dispozitive electronice pt. a reduce intensitatea semnalului este mai putin performant decat clasicul iris mecanic ce inchide fizic diametrul lentilei cu o diafragma si protejeaza senzorul de imagine la lumina foarte puternica.

   Lentile CS Mount lentila (obiectiv) cu filet de 12,5 mm. Majoritatea camerelor de supraveghere video au filet pt. montaj obiectiv de 12,5mm (CS Mount). CS Mount (Mount=montaj, C=camere, S=standard sau scurt) formeaza imaginea la 12,5mm in spatele lentilei (obiectivului).

   Lentila Pinhole este o lentila speciala cu diametrul de 1-2 mm. Datorita dimensiunii reduse, camerele video echipate cu astfel de lentile se utilizeaza in proiecte de supraveghere video unde se doreste discretie, putand fi integrate cu usurinta in diferite obiecte pentru a nu fi observate.

   Linii TV sau TVL. Indica rezolutia semnalului video analog. Cu cat valoarea TVL este mai mare, cu atat imaginea este mai clara. Valoarea este data de numarul de linii verticale ale cadrului. Cu cat acestea sunt mai dese, cu atat imaginea este mai buna. In digital, TVL sunt inlocuite de pixeli.

   LUX Unitate de masura a cantitatii de lumina care loveste o suprafata. Un grad de iluminare de un lux este atunci când un flux luminos de un lumen (lm) se distribuie uniform pe o suprafață de un metru pătrat Camerele de supraveghere se deosebesc prin sensibilitatea la lumina scazuta. Valorile cele mai des intalnite sunt:
– Lumina soarelui 10000 LUX
– Birou iluminat 500 LUX
– Lumina pt. lectura 300 LUX
– Innorat 100 LUX
– Amurg 10 LUX
– Crepuscule 1 LUX
– Luna plina 0.1 LUX
– Luna partial 0.01 LUX
– Intuneric complet 0 LUX

   Marimea senzorului de imagine este data de diagonala cipului senzor de imagine. Dimensiunile standard sunt: 1″; 2/3″; 1/2″; 1/3″; 1/4″, iar senzorul cel mai mare ofera imaginea cea mai buna Astfel, senzorul de 1 inch este cel mai performant, iar cel de 1/4 inci cel mai slab.

   MPEG ( Moving Picture Experts Group) este un standard de codare video digitală cu o rată de compresie medie. In CCTV acest standard a fost inlocuit cu H264 sau mainou cu H.265.

   Numarul F. Viteza lentilei este egala cu distanta focala / apertura lentilei. Valorile standard sunt: F1, F1.2, F1.4, F2, F2.8, F4, F4.6, F8, F11, F16. Cu cat numarul F este mai mic, cu atat deschiderea lentilei este mai mare si, implicit, cantitatea de lumina ce trece prin aceasta este mai mare. Cu cat F este mai mic, cu atat lentila este mai rapida. Atentie: a nu se confunda “F” mare (viteza lentilei) cu “f” mic (distanta focala).

   NVR ( Network Video Recorder ) este o unitate de inregistrare digitala, care funstioneaza cu camere video IP cu fir sau fara fir. Camerele video IP proceseaza semnalul de la analogic la digital in camere, ceea ce reprezinta mai putina petere de procesare in NVR, si face ca sistemul sa fie mai eficient.

   PAL ( Phase Alternate Line ) este un sistem analog de codificare al semnalelor de televiziune color aparut in Europa de Vest si folosit in mai multe tari europene sau ne-europene si foloseste 625 linii/50Hz. Sistemul PAL are un numar de 25 de cadre/secunda (50 interlaced-intretesute). Din cele 625 de linii existente, doar 576 sunt vizibile, restul fiind folosite pentru a transmite alte informatii (ex. date de sincronizare).

   PTZ ( Pan Tilt Zoom ) se refera la functiile de panoramare in plan orizontal (Pan stanga-dreapta) si miscare verticala ( Tilt sus-jos) a camerelor de supraveghere video precum si apropiere/departare imagine (Zoom).

   PELCO D reprezinta un protocol de comunicare pentru controlul camerelor cu PTZ. Acest protocol comunica in sistem hexazecimal pe 7 octeti astfel: Byte1= sincronizare; Byte 2= adresa logica a camerei video care este controlata; Byte 3 = comanda1; Byte 4= comanda 2; Byte 5 = Data 1 ( viteza PAN ); Byte 6 = Data 2 ( viteza Tilt ); Byte 7 = suma de verificare.

  PELCO P reprezinta un protocol de comunicare pentru controlul camerelor cu PTZ. Acest protocol comunica in sistem hexazecimal pe 8 octeti astfel: Byte1= Start text; Byte 2= adresa logica a camerei video care este controlata; Byte 3 = Data 1; Byte 4= Data 2; Byte 5 = Data 3 ( viteza PAN ); Byte 6 = Data 4 ( viteza Tilt ); Byte 7 = Sfarsit text; Byte 8 = suma de verificare.
Pixel-ul este echivalentul liniilor TV in semnal digital si indica rezolutia. Pixelul este un punct – unitate etalon de suprafata – pe un senzor de imagine sau pe un ecran (monitor). Cu cat numarul de pixeli este mai mare, cu atat imaginea este mai clara.

   PoE (Power over Ethernet ) alimentarea se realizeaza prin cablul de retea.

   Rezolutia este o masura a claritatii sau a gradului de detaliere a unei imagini digitale si se masoara in pixeli. O astfel de imagine poate avea diferite forme geometrice – patrat, dreptunghi – si are o anumita dimensiune: lungime x latime.

   RS485 cunoscut și ca TIA-485 (-A) , EIA-485 , este un standard care definește caracteristicile electrice ale driverelor și receptoarelor pentru utilizarea în sistemele de comunicații seriale si se utilizeaza la comunicatia intre dispozitivele unui sistem de supraveghere video de exemplu: intre DVR si o Camera video Speed Dome.

   Obiectiv-ul camerelor video este un dispozitiv optic format din una sau mai multe lentile.

   Semnalul analog este semnalul codat transmis de majoritatea camerelor de supraveghere video. Standardele pentru semnal video analogic sunt Pal, in Europa, si NTSC in SUA.

   Super HAD CCD (Hole Accumulation Diode) este un senzor de imagine marca inregistrata al producatorului Sony. Acesta este o varianta optimizata a senzorului CCD HAD, avand o sensibilitate crescuta.

  Sutter-ul este dispozitivul care controleaza perioada de timp cat lumina trece prin iris si ajunge la senzorul de lumina (controleaza cat timp este expus senzorul la lumina).

   Video server. Este o unitate de calcul dedicata si are rolul de a primi semnalul video analogic de la camere video, de a-l digitaliza si a-l transmite in retea prin internet sau prin intermediul retelelor de telefonie mobila.

   OSD ( On Screen Display ) este o modalitate avansata de reglaj a camerelor de supraveghere video, ce permite utilizatorului/instalatorului sa ajusteze un set de filtre digitale si parametri ai imaginii, pentru a customiza semnalul genertat de respectivul echipament in functie de locatia in care aceasta este instalat.

   ONVIF (Open Network Video Interface Forum ) este un standard global pentru echipamentele de supraveghere video IP. Elementele de baza ale standardului ONVIF sunt:
– standardizarea comunicarii intre dispozitivele video de retea (camere IP, NVR-uri), indiferent de producator.
– asigura interoperabilitatea intre echipamentele de supraveghere IP, indiferent de producator, folosing un protocol comun pentru schimbul de informatii intre dispozitive video de retea.
Functiile conforme ONVIF 1.0 includ: configurare IP si media, cautare in retea a dispozitivelor, managementul dispozitivelor, configurarea fluxului media, vizualizare in timp real, acces evenimente, control PTZ, securitatea sistemului.
Functiile conforme ONVIF 2.0 includ: crearea de retea, video, audio, PTZ si evenimente ( detectie miscare, intrare digitala), setarile de stocare, cautare si exportare a inregistrarilor, precum si alte aspecte de analiza video.

   Zoom-ul reprezinta capacitatea lentilei de a apropia imaginea (subiectul filmat). Cu cat zoom-ul este mai mare, cu atat lentila poate apropia mai mult imaginea. Apropie imaginea initiala de x ori. De exemplu: pentru o lentila variofocala cu distanta focala f =10 – 110 mm, zoom=110/100=11, deci avem zoom X11 (o apropiere de 11 ori). Raport intre distanta focala finala (telefoto) si initiala (wide) a lentilei variofocale. Un zoom de 11X va mari imaginea wide de 11 ori.

   Zgomot. In limbaj popular “imagine cu purici”. Zgomotele pot fi provocate de interferente si perturbatii electrice sau de lipsa unei iluminari adecvate in raport cu cerintele camerei de luat vederi

   Z-Wave – este un protocol de comunicare fără fir între echipamente, proiectat pentru automatizarea clădirilor, în mod special pentru aplicații de control de la distanță în medii rezidențiale și comerciale. Este un standard respectat de producatori mondiali de renume: Intel, Panasonic, Honeywell, Danfoss, Schneider, etc. Tehnologia foloseste un consum redus de energie actionand prin intermediul unor echipamente incorporate în dispozitivele și sistemele electrice existente sau sub formă de adaptoare, pentru a le permite acestora să indeplinească funcții inteligente de: iluminat,  control acces, supraveghere și securitate, sisteme de divertisment și control al aparatelor de uz casnic, sau se pot crea diferite procese automate conforme cu dorintele tale.

   Sistemul PAL (Phase Alternating Line) este un sistem european de codare color pentru televiziunea analogica si transmite 25 frame-uri pe secunda. Se foloseste in majoritatea tarilor din Europa, dar si in multe alte zone de pe Glob.

   Sistemul NTSC (National Television System Committee). Acest sistem codat se foloseste in principal in SUA si transmite 29,97 frame-uri (cadre) pe secunda.

   Semnal analog majoritatea camerelor CCTV chiar daca au electronica cu microprocesoare si componente digitale ce prelucreaza semnalul, dau la iesire un semnal analogic (nivel de voltaj variabil si sincronizari de frecventa). Standardele pt.semnal video analogic sunt NTSC (SUA), PAL (Europa) si SECAM (Franta).

   WDR (Wide Dynamic Range) permite camerei video de supraveghere sa filtreze lumina venita din spatele unui obiect, si astfel sa permita vizualizarea de detalii asupra obiectului.

Comentarii închise.